maandag 12 oktober 2009

Koppelingsplaatjes gieten

pKuyper heeft tijdens het testen zijn slipkoppelingsplaat versleten. Dat was te verwachten omdat die vaker blijken te sneuvelen. Zeker als de slip wat te veilig staat afgesteld. In een eerder bericht gaf Gertje terecht aan dat dat een zwak onderdeel is. Bij de WKPP en EKPP gebruikt men aluminium replica's die tegen een stootje bestand zijn. Die alu platen zijn echter alleen voor Gavin propellers te krijgen en die zijn dan twee keer zo duur als een complete propeller van Dive-x.. Wij zochten dus een oplossing en die heb ik gevonden: Een replica van tin.



Dat materiaal is naar mijn verwachting voldoende sterk en laat zich bij lage temperatuur prima gieten. Ik heb als ventje al wat ervaring opgedaan met tin en lood gieten. Als fanatiek visser maakte ik mijn eigen kunstaas en werplood. Ik maakte toen mijn mallen van gips. Dus ik ben met die beproefde methode aan de slag gegaan met deze mal als resultaat:







Helaas kreeg ik ze niet vochtvrij waardoor tijdens het gieten stoom ontstaat wat door de tin heen opborrelt. Het resultaat was niet bruikbaar. Opzoek naar ander mal materiaal dus.



Via een modelbouwgroep op het internet kwam ik in contact met FormX. Specialisten op dit terrein. Een belletje naar die heren maakte me duidelijk dat hittebestendig siliconen met titanium harder de oplossing is in dit gevalletje. Afgelopen week een pot van die handel aangeschaft en aan de slag daarmee. Werkelijk pracht materiaal voor deze klus:







Nu een etmaal laten uitharden en dan gaan we wat tin er in gieten.. Epoxy kan er ook in. Ik ben benieuwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten